NEDEN ZAMANI YÖNETMEDEN ÖLMEMELİYİZ ?

  Zaman kullanılması en değerli, en korkunç ve en güçlü kaynaktır. İnsanın yaşamında bu kaynağı bilinçsizce kullanması, bir başka ifade ile harcaması ise oldukça talihsiz bir durumdur. Bir günde sahip olduğu 24 saatinin uyku, çalışma hayatı derken büyük kısmını kaybeden insanoğlu, kendini hangi açıdan olursa olsun öne taşıyabileceği kısıtlı bir zamana sahiptir. Bu kısıtlı vakitte kişinin kendini geliştirebileceği eylemlerde bulunması, birden fazla konu başlığına zaman ayırıp, çok yönlü bir insan haline gelmek için çabalaması doğru olan olarak tanımlanabilir. En temelde dakikaları farklı, özel geçirebilmenin anahtarı, o anın değerini, en genel anlamda zamanın kıymetini bilmektedir. Maalesef günümüzde en fazla boşa harcanan kaynak tek kelime ile zamandır. Söz konusu farkındalığın yoksunluğu ile birlikte zaman yönetilememekte, bunun sonucunda mazeretler doğmakta, mazeretler ise başarıyı daima geciktirmektedir. Albert Einstein, Marie Curie gibi başarılı insanların yaşantıları incelendiğinde de fark edilebileceği üzere zamanı doğru kullanmak, başarıda etkili bir rol oynamaktadır. Bireysel kişi cisimsel, evrensel kişi ise isimsel yaşar. İşte bu gibi kişilere zaman, bireysel olmak yerine evrensel olabilme şansını sunmuştur.


  Günümüzde milyonlarca kişinin yönetmediği, kendiliğinden sistemsiz ve kontrolsüzce kaybettiği zamanıdır. Oysa zamanı yönetip, plan yapmanın günlük hayata birden fazla pozitif etkisi mevcuttur. Örneğin zaman yönetimi, sade yaşayabilmeyi beraberinde getirir ki bu kişinin yaşamındaki stresin azalmasına yardımcı olur. Üstelik sade bir yaşam, hem fiziksel hem ruhsal açıdan herkes için en iyisidir. Yukarıda da bahsedildiği gibi zaman yönetimi oldukça geniş ve farkında olunması gereken bir kavramdır. Geniş bir açıdan bakıldığında ise kişi özelinde zamanın öneminin ve değerinin farkında olmayışın, toplumların gelişimine doğrudan yansıdığı görülür. Tarih boyunca vaktini yönetmeyerek, sistemsiz yaşayan insanlardan oluşmuş toplumlar geride kalmış, sistemli yaşamayı başarırken zamanını yönetebilmiş milletler tarafından kontrol edilmişlerdir. Bu durumun engellenmesi, bireylere söz konusu farkındalığın aşılanırken, konu üzerine tarihten de örnekler ile kalıcılığın sağlanmasıyla mümkündür. Zaman yönetimi hakkında eğitim alınmazsa veya kişi kendini konu özelinde geliştirmezse, asıl değeri yalnızca belirli bir yaşa ulaşıldıktan sonra anlaşılır. Bunun sebebi insan, ancak tecrübe ile geçmişin ve geleceğin belirsizliğinin farkına varabilmektedir. Zamanı yönetmeyen ve bunun bilincinde olmayan insanları zaman yönetir. Bu zinciri kırıp zamanı yönetebilmek, geçmişe dair farkındalık, geleceğe dair ise bilinçli olabilmeyi sağlar. Zaman yönetiminin yaşam kalitesine olan pozitif etkilerinin yanı sıra kişi, sahip olduğu farkındalık ile insanlığın her dönem var olan hedefi gerçekleştirilirken, mevcut süreçte yer alma şansına sahip olabilir.


  Kişi, kendine gerçekten zaman ayırıp, bunu iyi değerlendirmek için çabalamayı seçmelidir. Maalesef büyük bir çoğunluk, hayatın içindeki bitmek bilmeyen karmaşaya kapıldığından dolayı kendine zaman ayırmayı unutuyor. Oysa insanın gerçek değeri kendi içinde gizlidir. Belki de insanların psikolojik acı çekmesinin bir sebebi de, kendi içerisindeki derinlikten uzaklaşmışlığın onu bir kaybolmuşluğa itmesidir. Sokrates'in ''Sorgulanmamış yaşam, yaşamaya değmez.'' ifadesi de kişiye kendisi için biraz zamanı durdurup, soyut düşünme yaparken hayatını sorgulaması için öğütte bulunmaktadır. Çünkü işin özünde her eyleme vakit ayırmak gerektiği gibi soyut düşünme de sağlıklı bir zihin için zaman ayrılması gereken bir işlemdir. Düşünmenin yanı sıra insanın, hobilerine dahi gününün daha kaliteli ve verimli zamanını ayırabilmesi, yine onu doğru kullanabiliyor olmasından geçmektedir. Bir diğer açıdan bakılacak olursa zamanı yönetmenin sosyal hayata da farklı açılardan faydası mevcuttur. Örneğin, konuşurken zamanı doğru kullanmak kelimelerdeki zarafeti ortaya çıkartırken karşılıklı iletişimi daha sağlıklı hale getirecektir. Acele ve iletişimde kontrol altına alınmamış heyecan, eylemlerin zaman açısından kontrolsüzlüğünün örneklerindendir. İnsanın kendine yeterli zamanı ayırırken hayatında oluşturması ve kontrol altına alması gereken bir diğer sosyal durum, ailesine ve arkadaşlarına ayırdığı vaktidir. Birey, çevresindeki kişilere hak ettiği, uygun zamanı ayırmalıdır çünkü ancak bu şekilde kendine zaman ayırabilir ve boşlukları dolduran değil, boşluğu doldurulamayan bir insan olma şansını elde edebilir.


  Birey en başında zamanın harcanacak değil, kullanılması gereken bir araç olduğunun farkında olmalıdır. Bu sınırlı kaynağı kullanmanın oldukça farklı yöntemleri mevcut olmakla birlikte, gün içerisinde yapılacakları önem sırasına göre bir kağıda not almak dahil her yol birer zaman yönetimi biçimidir. Aynı şekilde haftalık, yıllık olarak kişinin kendisine hedef koymasından, hayır sözcüğünün niteliğinin farkında olarak doğru şekilde kullanılması da bir zaman yönetimi biçimidir. Zamanı doğru kullanmak kişi özelinde oluşturulabilecek bir değerdir, kişiye özeldir. Zaman yönetimi nasıl yapılır gibi soruların cevabı birçok farklı kaynakta mevcut olmakla birlikte, aşağıda bulunan videoda da zaman yönetiminin nasıl sağlanabileceğine dair 15 farklı tavsiye mevcut. Tavsiyelerin ötesinde burada açıklanmak istenen, zaman yönetimi ile gün içerisinde geçen dakikaların bilincinde olmanın kişiyi, her anlamda farklı, değerli ve yaşaması çok daha keyifli bir boyuta ulaştırabileceğidir. Özetle zaman yönetimi, çoğu zaman saatlerden tamamen uzak bir kavram olup, çevredeki ve yine kendi içimizdeki mekanizmayı çözmemizde yardımcı olurken, daha yorucu ve stresli bir yaşamın aksine sistematik bir biçimde yaşamanın konforunu sunar.

 ''Verimli çalışmayı, nasıl düşünüleceğini, zaman ve kaynakları kullanmayı öğrenin.''         
                                                                                                    Prof. Dr. İlber Ortaylı

                   

Kaynakça
  • Prof. Dr. Niyazi Kahveci ''Sistematik Düşünme''
  • Albert Einstein ''Benim Gözümden Dünya''
  • Prof. Dr. İlber Ortaylı ''İnsan Neyle Yaşar ?''  
  • Doç. Dr. Nezahat Güçlü ''Zaman Yönetimi Makale'' Sayı:25
       

Popüler Yayınlar